Salalah, de hoofdstad van de wierook

In het zuiden van het Sultanaat Oman, aan de grens met Jemen, bevindt zich de regio Dhofar. Op deze bijzondere plek zorgt een overdadige moesson uit India ervoor dat de dorre landschappen tussen juni en september herschapen worden tot een weelderig Eden. De wadi's en watervallen sprankelen uitbundig terwijl het achterliggende gebergte groen kleurt. De hoofdstad van deze paradijselijke regio, Salalah, is de op een na grootste stad van Oman. Salalah is een authentieke havenstad die rijk is aan natuurlijke, culturele en archeologische schatten. De stad staat bekend om zijn duizend jaar oude geschiedenis op de karavaanroute van specerijen en wierook. Salalah was ook de hoofdstad van het sultanaat van 1932 tot 1970. Het verloor deze status aan Muscat toen de nieuwe sultan Qaboos aan de macht kwam. Maar ook nu nog dankt Salalah zijn faam aan de wierook, dé schat van de streek. Ontdek de fonkelende stad waar bloeiende palmbomen en kokospalmen contrasteren met de witte huizen.

Het land van de wierook

De wierookbomen in het weidse landschap, de overblijfselen van een karavaanoase en de 12e-eeuwse handelshaven Al-Baleed illustreren het belang van de wierookhandel die eeuwenlang floreerde rond Salalah. Op deze plek passeerde de mythische wierookroute, een van de belangrijkste handelsroutes van de oude en middeleeuwse wereld. Dat deze plek opgenomen werd op de Unesco Werelderfgoedlijst zal niemand verbazen. De regio Dhofar is namelijk een van de weinige regio's ter wereld waar wierook wordt geproduceerd en de enige plek in het Sultanaat Oman waar de beroemde Boswellia-struiken groeien. Wie er het fijne wil van weten, kan terecht in het nabijgelegen wierookmuseum. En als je naar een souvenir zoekt, weet dan dat de aanpalende soek bol staat van de vele wierookproducten.

Wat is er te doen in Salalah?

Na een bezoek aan de oude soek van Salalah met zijn wierookkraampjes, versgeperste fruitsapjes, de typische Omaanse hoeden en ander handwerk, is het tijd voor een bezoek aan twee van de beroemdste religieuze plaatsen van de stad. In het hart van het oude Salalah werd in 2009 de prachtige Qaboos moskee voltooid. Deze werd gebouwd in een stijl die traditionele en moderne elementen combineert. Iets verderop, op de weg naar het oude vliegveld, bevindt zich de tombe van Nabi Imran. Het graf is ruim 30 meter lang en bevindt zich in een mausoleum naast een moskee. Weetje: de profeet Imran blijkt niemand minder te zijn dan Joachim, de grootvader van moederszijde van Jezus.

Uiteraard kunt u Salalah niet bezoeken zonder het immense strand te bewonderen dat zich over de hele lengte van de stad uitstrekt. Tijdens de zonsondergang komen veel Omani’s hier aanzetten met hun blinkende 4X4’s. De aanblik is absoluut schitterend, met dank aan het decor bestaande uit enorme plantages van palmbomen, bananenbomen en kokospalmen.

 

Fotocredits © Ariane Citron © By Valet © Matyas Rehak © Rosa Furtado © Thor Jorgen

De Qaboos Moskee

Deze indrukwekkende zandkleurige moskee wordt gekenmerkt door twee minaretten. Aanschouw het enorme tapijt van 4.200 m² in het interieur. Een centraal geplaatste prachtige Swarovski kroonluchter verlicht de grote gebedsruimte op spectaculaire wijze.

Salalah Moskee

Het wierookmuseum in Salalah

Het museum is een absolute must-see in Salalah. Het wierookmuseum biedt inzicht in de geschiedenis van het Sultanaat Oman aan de hand van wat destijds een van zijn grootste rijkdommen was: wierook.

Het wierookmuseum in Salalah

De ruïnes van Al Baleed

Aan de kust achter het immense strand van Salalah, was de wierookhandel lang een belangrijke bron van inkomsten. Van de oude 12e-eeuwse handelshaven zijn echter maar een paar versterkte muren, de resten van een moskee en een oud paleis overgebleven. Volgens de legende was dat paleis de plek waar de koningin van Sheba resideerde.

Salalah Al Baleed

De soek van Salalah

In de soek van Salalah en zijn vele kraampjes wordt de beste wierook ter wereld verhandeld.

De soek van Salalah

Is deze cruise iets voor u?

 • Yachting in Oman
  Yachting in Oman
  Azië

  Yachting

  Yachting in Oman
  • Vluchten inbegrepen
  • 9 dagen / 7 nachten

  Ontdek: Oman, ARABISCHE ZEE

  Volgend vertrek:

  17/03/2023

  • Beschikbare vertrekken:
  • 2023 : Maart

  Reis aan boord van:

  Elysium

  Elysium

  Vanaf

  3990 €

Wat te bezoeken in Salalah?

Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.