Walvissen observeren: welke bestemming kiezen?

De mooiste walvisspots ter wereld

Wie heeft er nooit van gedroomd om walvissen in hun natuurlijke habitat te observeren? De magie te ervaren van te cruisen omringd door deze imposante zeewezens? De koningin van de oceanen heeft mensen gefascineerd sinds de oudheid. Van de Griekse mythologie tot Walt Disney en Moby Dick, deze zeezoogdieren weten onze verbeelding danig te stimuleren. Walvissen spotten is een unieke ervaring, een magisch moment om te beleven. Uiteraard met respect voor deze vreedzame dieren die nu beschermd zijn. Uw schip komt zo dicht mogelijk maar om ze niet te storen, kan u beter stil blijven. Stilte is namelijk de perfecte ‘soundtrack’ bij dit spektakel.

Er zijn vele soorten walvisachtigen: blauwe vinvissen, witte vinvissen, grijze walvissen, bultruggen, dwergvinvissen, zuidkapers, orka's, potvissen... In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen deze walvisachtigen over de hele wereld worden waargenomen. Het type habitat bepaalt welke soort walvissen zich op welke plaatsen ophouden. Dat maakt dat u het hele jaar door wel ergens walvissen kunt spotten. Het is kortom een kwestie om de juiste plek te kiezen. Dit zijn de mooiste bestemmingen om de dieren van nabij te bewonderen.

Walvissen kijken in Patagonië

Een cruise in Patagonië biedt de beste garantie om zuidkapers en orka's te spotten. Ze komen massaal samen op het schiereiland Valdés, een van de mooiste natuurgebieden in Zuid-Amerika, tevens Unesco-werelderfgoed. Deze zuidkapers, ook bekend als Australische walvissen, meten ongeveer 15 meter en zijn gemakkelijk herkenbaar door hun huidwoekeringen waarop zeepokken groeien. Ze zijn traag en rijk aan olie en werden daardoor zeer gewaardeerd door walvisjagers. Nadat ze in de 19e eeuw met uitsterven bedreigd waren, bouwden de zuidkapers hun populatie geleidelijk weer op en komen ze uit de koude wateren van Antarctica naar dit gebied om er te broeden. Orka's zijn eveneens te zien op het schiereiland Valdés. De jacht op babyzeeleeuwen die in de buurt vertoeven, is een indrukwekkend schouwspel.

Walvissen nabij Spitsbergen en de Lofoteneilanden

De Magdalenefjorden in Spitsbergen zijn beroemd om hun fauna en vooral om het spotten van walvissen. Een oude vetoven en een heus walviskerkhof getuigen van het belang van deze plek voor walvisvaarders sinds de 17e eeuw. Tegenwoordig is de walvisvangst verboden en leven er een dozijn soorten in de Svalbard archipel: blauwe vinvissen, Groenlandse walvissen, orka's, narwallen, enzovoorts. Met zijn bergen en gletsjers op de achtergrond is dit het sublieme decor voor het maken van spectaculaire beelden van de zeereuzen die er veelvuldig opduiken.

Walvissen kunnen ook gemakkelijk worden gezien op de Lofoteneilanden en in de omgeving van Tromsø. Noorse walvissen zijn normaal gesproken het hele jaar aanwezig, maar zoals altijd hangt het af van de soort. In de Lofotenarchipel komen ook grote potvissen voor. 

Bultruggen in Groenland

Aan de westkust van Groenland zijn de honderden ijsbergen die op de ijzige wateren drijven de thuishaven voor vele walvissen. Van april tot november zijn Nuuk, Sisimiut, Qeqertarsuaq en Disko Bay ideale plekken om bultruggen te observeren. Dit soort walvissen staat erom bekend spectaculaire sprongen te maken. De sinds 1966 beschermde soort is gemiddeld 14 meter lang en weegt al gauw 25 ton. De Inuit in Groenland beoefenen een inheemse zelfvoorzieningsjacht waarvoor quota gelden. Ze gebruiken de beenderen van walviskarkassen om kleine beeldhouwwerken te maken.

Walvissen kijken in het noorden van IJsland

De zomer is de beste tijd om walvissen te zien in IJsland. Bij Husavik, in het uiterste noorden van het eiland, krijgt u de kans om letterlijk tussen de potvissen, bultruggen en dwergvinvissen te varen. In deze walvishoofdstad van Europa is een walvismuseum gevestigd dat laat zien hoe de dieren leven en waar ze in IJsland voorkomen. In Husavik Bay komen bultruggen en nog vaker dwergvinvissen, ook wel dwergvinvissen genoemd, veelvuldig voor. Deze kleinere, donkergrijze, lichtbuikige zoogdieren zijn gemiddeld 7 tot 8 meter lang. Het lijdt geen twijfel dat u tijdens een boottocht de kans krijgt om deze walvissen van relatief dichtbij te bewonderen.

Walvissen op de Canarische Eilanden

In de zomer, wanneer het water rustiger is en er veel vis en plankton aanwezig is, komen er diverse soorten walvissen voor de kusten van de Canarische Eilanden van het uitgebreide zeebuffet genieten. In het gebied kunnen meer dan 20 soorten walvisachtigen worden waargenomen, maar de talrijkste zijn de potvis, die tot 20 m lang kan worden, de Bryde's walvis en de griend. Deze laatste is strikt genomen geen walvis, want hij behoort tot de familie van de dolfijnen. Doch door zijn ongewone grootte – tot 7 m! – wordt hij vaak aanzien voor een walvis. De Canarische Eilanden zijn bij uitstek de plek om deze soort te observeren.

Walvissen fotograferen

Kies uw bestemming en vergeet vervolgens uw camera niet. Maar wees voorbereid: walvissen komen slechts korte tijd boven water om adem te halen om vervolgens weer minutenlang onder water te vertoeven. U zal dus snel en reactief moeten zijn om ze te fotograferen. Alvast deze tip: zoom niet in, want u kunt nooit precies voorspellen waar de walvis uit het water zal komen. Maak bij voorkeur een panoramische opname en snij die foto later bij. Voor meer scherpte gebruikt u het beste een sluitertijd van 1/750 s of zelfs 1/1000 s. Ga ten slotte in een stabiele positie staan en beweeg niet: uw geduld zal worden beloond!

Fotocredits: © Slowmotiongli © Mkarco

Is deze cruise iets voor u?

Madeira en de archipel van de Azoren
Madeira en de archipel van de Azoren
Europa

Culturele Routes

Madeira en de archipel van de Azoren
  • Transport inbegrepen
  • 10 dagen / 9 nachten

Ontdek: Portugal, Madeira, Azoren, ATLANTISCHE OCEAAN

Volgend vertrek:

02/05/2023

  • Beschikbare vertrekken:
  • 2023 : Mei

Reis aan boord van:

World Explorer

World Explorer

Vanaf

5840 €

Cruise, Inuit dorpen van Groenland
Cruise, Inuit dorpen van Groenland
Europa

Expeditie

Cruise, Inuit dorpen van Groenland
  • Vluchten inbegrepen
  • 13 dagen / 12 nachten

Ontdek: Groenland, NOORDPOOL

Volgend vertrek:

18/08/2023

  • Beschikbare vertrekken:
  • 2023 : Augustus

Reis aan boord van:

World Explorer

World Explorer

Vanaf

12825 €

Waar walvissen spotten?

Observation des baleines : quelle destination choisir ?

Copyright © 2024-present Magento, Inc. All rights reserved.