Patagonië: mythe van de zeevaarders

Deze zuidelijke landen en zeeën blijven tot op heden de ontdekkingsreiziger in ons inspireren

Ushuaia, het Beaglekanaal, de Straat van Magellaan, Kaap Hoorn... Deze namen herinneren ons eraan hoezeer de geschiedenis van deze zuidelijke gebieden, tussen Argentinië en Chili, verbonden is met die van de grote zeevaarders. In Patagonië werden enkele van de grootste bladzijden uit de maritieme geschiedenis geschreven. Tijd om de heldendaden van deze grote zeevaarders, die expedities in en om Patagonië hebben uitgevoerd, nog eens onder de aandacht te brengen.

 

Magellaan benoemt Patagonië

Laten we beginnen met de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan, hij die als eerste een zeilreis rond de wereld leidde. De man gaf zijn naam aan de zeestraat die hij in 1520 ontdekte en die de langste en belangrijkste natuurlijke doorgang is tussen de Atlantische en de Stille Oceaan. En die, als we het verslag mogen geloven van Antonio Pigafetta, tevens de naam gaf aan Patagonië. Magellaan noemde de inheemse bewoners van dit gebied reuzen, Pataghoni (afgeleid van ‘pata’, voet in het Spaans). Patagonië, het land van de grote voeten? Of was hij geïnspireerd door een roman uit het begin van de 16e eeuw, bekend bij de zeevaarders uit die tijd, waarin een wild wezen genaamd Patagon wordt opgevoerd? Dezelfde Antonio Pigafetta schreef in 1524 het volgende neer na de ontdekking van de zeestraat die naar Magellaan werd genoemd: “Kort daarna stuurden we een schip voorzien van veel mensen en proviand om de kaap van de andere zee te ontdekken. Zij bleven daar drie dagen lang en vertelden ons dat zij de kaap hadden gevonden en de zee er groot en breed was. Waarna de kapitein-generaal vervuld van blijdschap begon te wenen en deze kaap de Kaap van Verlangen doopte, net als iets dat al lang gewenst was.”

 

Verkenningen in Patagonië

In 1578 zeilde Sir Francis Drake, vergezeld door John Hawkins, rond Kaap Hoorn en gaf het zijn naam: Straat Drake. Thomas Cavendish zeilde er in 1587 omheen om zijn rondreis te voltooien. In 1592 ontdekte de Engelse zeevaarder John Davis de Falklands. Jacques Gouin de Beauchêne was in 1701 de eerste Fransman die Kaap Hoorn van west naar oost omzeilde. Hij werd gevolgd door Louis Antoine de Bougainville in 1768 en Jean-François de La Pérouse in 1786. Tijdens zijn eerste expeditie, tussen 16 en 20 januari 1769, rondde luitenant James Cook Kaap Hoorn en bereikte hij ongehavend de Stille Oceaan. Tijdens zijn tweede expeditie, van 11 november tot 24 december 1774, rondde hij Kaap Hoorn opnieuw via Vuurland. De lijst van grote zeevaarders die zich aan Patagonië waagden is lang, erg lang.

En dan mogen we uiteraard de naturalistische en wetenschappelijke missies van de 19de en 20ste eeuw niet vergeten, waaronder die van de Beagle, het schip dat zijn naam gaf aan het beroemde kanaal en waarop een zekere Charles Darwin inscheepte. Darwin keerde terug met een schat aan materiaal voor zijn boek The Origin of Species. Van zijn bezoek aan Patagonië, van 6 december 1833 tot 10 juni 1834, merkt het CNRS (het gerenommeerde Franse Centre National de la Recherche Scientifique) op dat de naturalist en paleontoloog een aantal essentiële bevindingen meebracht voor zijn werken over de evolutie.

 

Het hedendaagse Patagonië

Patagonië is de laatste stop voor expedities naar Antarctica. Als het hier fout gaat, is dat doorgaans omwille van het ijs. Om die reden spreekt de regio ook vandaag nog tot de verbeelding van de moderne ontdekkingsreizigers.

Deze zuidelijke wateren en landen trekken hen evenveel aan als ze hen vrezen. “Er is geen sterkere, gewelddadigere en mooiere plek om te zeilen", vat de Franse zeilkampioen Olivier de Kersauson nuchter samen. Hier kunnen de onstuimige golven aangroeien tot de hoogte van een gebouw; de ijsbergen duiken onvoorspelbaar op. “De eerste keer dat ik hier een ijsberg tegenkwam, was ik bang,” herinnert zeilster Samantha Davies zich. “Maar tegelijkertijd kon ik mijn ogen er niet vanaf houden. Het was geweldig.” Meer dan vijf eeuwen lang heeft Patagonië zeilers gefascineerd en deze aantrekkingskracht zal niet verdwijnen. De meest doorgewinterde zeilers blijven de rijkdom ervan ontdekken. “Kaap Hoorn is vrij hoog”, concludeert schipper Franck Cammas, “imposanter dan op de foto's. En het geeft je zin om terug te keren op een cruise door de Patagonische wateren."

Ook u kan een uitzonderlijke reis door Patagonië maken. Treed in de voetsporen van de grote zeevaarders.

 

Crédit photos : © Vladgalenko

Is deze cruise iets voor u?

Navigeren in Patagonië

Copyright © 2024-present Magento, Inc. All rights reserved.