De Omaanse fjorden van Musandam

Musandam: bergen, forten en fjorden

Deze bijzondere regio van het Sultanaat Oman staat bekend als het ‘Noorwegen van het Midden-Oosten’. Het schiereiland Musandam, gelegen op het meest noordelijke puntje van het Arabische schiereiland, is een Omaanse enclave die door de Verenigde Arabische Emiraten van de rest van het sultanaat is gescheiden. Musandam grenst aan de Straat van Hormuz en is daardoor zeer strategisch gelegen: de Iraanse kust is nauwelijks 45 km ver weg.

Het schiereiland Musandam heeft een uiterst ruige uitstraling: hoge bergen, grillige kustlijnen en rias (door de zee overspoelde riviermondingen). Deze geografie is het resultaat van de tektonische activiteit van de Arabische plaat die onder de Euraziatische plaat schuift. De valleien van het schiereiland worden op die manier geleidelijk opgeslokt door het water, waardoor deze grillige kustlijn ontstaat. Kortom, het schiereiland Musandam is bezaaid fjorden, kreken en een kluwen van bergketens van kale rotsen die zich in de oceaan storten. Deze spectaculaire en wilde landschappen, waarin kleine vissersdorpjes en okerkleurige forten zijn genesteld, zijn te ontdekken tijdens een cruise in Oman. Hieronder een overzicht van de meest emblematische plaatsen in Musandam.

Fotocredits © Photopolitain © Richard Carey © Paulo © Simone © Philippe Perraud © Creative Family © Aleksandr Matveev

Khasab

Deze vissershaven, geprangd tussen de zee en de bergen, is de grootste stad van Musandam. Dit vredige stadje met 20.000 inwoners heeft een kleine stadskern met een soek, een prachtige moskee, een palmentuin met kleine zandkleurige huisjes en een prachtig 17de-eeuws Portugees fort dat is omgebouwd tot museum.

Khasab Oman Musandam

Fort Bukha

Fort Bukha stond ooit in voor de verdediging van de westkust van het schiereiland Musandam. Het fort is gebouwd in het begin van de 17e eeuw en werd gerenoveerd in 1990. Het heeft drie rechthoekige torens en een smallere ronde toren op de top om beter bestand te zijn tegen kanonskogels.

Oman Musandam fort de Bukha

Jebel Harim

Jebel Harim is met 2087 m de hoogste top in Musandam. Vanaf hier is het uitzicht op de fjorden en de vallei adembenemend. Op de top staat momenteel een radarstation dat het scheepvaartverkeer in de Straat van Hormuz in de gaten houdt. Als men afdaalt tot onder de waterlijn, treft men er een landschap bezaaid met fossielen van vissen, schelpen en weekdieren. Het is een indrukwekkende en unieke attractie hier op het Arabisch schiereiland. Letterlijk betekent Jebel Harim ‘Vrouwenberg’. De bijnaam werd ontleend aan de periode dat lokale vrouwen hun toevlucht zochten in grotten om zo de aanvallen van buitenlanders - piraten of Europese kolonisten - te vermijden. Intussen vertoefden hun mannen op zee voor lange vis- of handelsexpedities.

Oman Musandam Le Jebel Harim

Khor Najd Fjord

Deze prachtige fjord van het schiereiland Musandam is zowel per schip als over de weg bereikbaar. Het panorama tussen de bergen en de oceaan ziet er bij momenten uit als een maandlandschap: uniek. Najd betekent ‘toevlucht’ in het Arabisch omdat het de plaats was waar handelaren en zeelieden hun toevlucht zochten in geval van schade en/of slecht weer.

Oman Musandam fjord de Khor Najd

Nizwa Fort

De perfect gerenoveerde citadel van Nizwa, in het hart van de stad, is een van de meest indrukwekkende bouwwerken die de regio rijk is. Het gebouw, beschermd door een muur, dateert uit het midden van de 17de eeuw. Binnen worden traditionele kostuums, sieraden, gebruiksvoorwerpen en ander handwerk tentoongesteld. Op de binnenplaats spelen Omani in traditionele klederdracht de beroepen uit het verleden na.

Le fort de Nizwa Oman Musandam

De zeebodem

De schitterende koraalriffen en prachtige zeebodems werken als een magneet op dolfijnen, rifhaaien, barracuda's, murenen, zeepaardjes, walvishaaien en duizenden kleurrijke vissen. Sterke onderwaterstromingen bevorderen de verspreiding van plankton, waardoor deze gevarieerde onderwaterfauna het hier bijzonder aangenaam toeven vindt. En tot overmaat van ramp zijn de wateren rond het schiereiland Musandam het hele jaar door zeer warm! Wat wil een mens nog meer?

Oman Musandam faune marine

Is deze cruise iets voor u?

 • Yachting in Oman
  Yachting in Oman
  Azië

  Yachting

  Yachting in Oman
  • Vluchten inbegrepen
  • 9 dagen / 7 nachten

  Ontdek: Oman, ARABISCHE ZEE

  Volgend vertrek:

  17/03/2023

  • Beschikbare vertrekken:
  • 2023 : Maart

  Reis aan boord van:

  Elysium

  Elysium

  Vanaf

  3990 €

Oman: het schiereiland Musandam

Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.