Ilulissat of de ijsbergfabriek

Een natuurwonder dat op de Unesco-werelderfgoedlijst prijkt

Aan de westkust van Groenland, zo’n 250 km ten noorden van de poolcirkel, ‘produceert’ een zogeheten ijstong de grootste hoeveelheid ijsbergen van het noordelijk halfrond. Zijn naam: de Ilulissat ijsfjord, Unesco-werelderfgoed overigens. Het is een versteende wereld waar de stilte enkel wordt verbroken door het gekraak van de ijsbergen in wording: een spectaculair en grandioos natuurverschijnsel.

Ilulissat, de monding van een gletsjer

In werkelijkheid is de ijzige fjord van Ilulissat de zeemonding van een enorme gletsjer, de Sermeq Kujalleq, een van de weinige Groenlandse gletsjers die de zee bereikt. De Sermeq Kujalleq is ook een van de snelste en meest actieve gletsjers ter wereld. Elk jaar verliest de bevroren Ilulissat Fjord 35 kubieke km ijs. Deze jaarlijkse afkalving komt overeen met 10% van al het ijs van Groenland. Het is de bron van de meeste ijsbergen op het noordelijk halfrond. Deze enorme blokken ijs glijden met een enorm kabaal in de Ilulissat Fjord.

Tijdens uw reizen bent u misschien al veel ijsbergen tegengekomen, maar niets is te vergelijken met Ilulissat! Hier verschijnen ze in alle vormen, van een enkel stuk ijs tot ijsbergen groter dan wolkenkrabbers. Ze drijven met honderden aan de monding van de fjord en verspreiden zich zo verder in de Diskobaai.

Ilulissat, een toeristische hoofdstad

Na Nuuk, de hoofdstad, en Sisimiut is Ilulissat met slechts 4.670 inwoners (telling 2020) de derde stad van Groenland. De hoofdstad van de ijsbergen is de populairste toeristische bestemming van Groenland en het toerisme is nu de belangrijkste economische activiteit in Ilulissat. De stad is in 1741 gesticht als handelspost door Jacob Severin, een Deense koopman die van 1733 tot 1749 het monopolie had op de handel met Groenland. Om die reden draagt de stad ook zijn (Deense) naam: Jakobshavn. In deze periode werd de kerk van Sion gebouwd en was destijds het grootste gebouw in Groenland.

Ilulissat en Inuit-tradities

Ilulissat - wat letterlijk ijsbergen betekent in de taal van de Inuit - werd ook bewoond door de Inuit en was het vertrekpunt van vele poolexpedities. Met zijn toendraklimaat, lange, koude winters die dalen tot -40°C, en eindeloze zomerdagen die culmineren in de middernachtzon, is de vallei van de ijzige Ilulissat Fjord al duizenden jaren de thuisbasis van generaties Inuit. Ze visten op kabeljauw en walvissen en reisden per slee over de ijsschotsen. Een bijzonder weetje: in Ilulissat wonen bijna evenveel sledehonden als mensen.

 

Fotocredits © Laurentiu Lordache © Francois Falanga © Rolf Gelpke © Jeremy Bishop

Walvissen spotten in Ilulissat

Van april tot november is Diskobaai de ideale plek om bultruggen te spotten, herkenbaar aan hun spectaculaire sprongen. Deze sinds 1966 beschermde soort is gemiddeld 14 meter lang en weegt tot 25 ton. De Inuit van Groenland zetten een inheemse jacht voor levensonderhoud voort waarvoor quota gelden. Ze gebruiken de botten van walviskarkassen om kleine beeldhouwwerken te maken.

Walvissen Ilulissat IJsfjord

Ilulissat, de bevroren fjord vanaf de zee

Enkel met lokale boten kan men bij de monding van de fjord komen. Het aanschouwen van de ijsbergen die in de Diskobaai drijven en de ijsrotsen van de fjord zijn een grandioos spektakel.

Ilulissat IJsfjord

Ilulissat Sledehonden

Sledehonden maken integraal deel uit van de Inuit-cultuur en waren eeuwenlang een essentieel vervoermiddel voor de jacht in het Noordpoolgebied. Dit vervoermiddel geniet nog steeds de voorkeur van de jagers en Inuitfamilies van Ilulissat.

De sledehonden van Ilulissat

Is deze cruise iets voor u?

 • Cruise, Inuit dorpen van Groenland
  Cruise, Inuit dorpen van Groenland
  Europa

  Expeditie

  Cruise, Inuit dorpen van Groenland
  • Vluchten inbegrepen
  • 13 dagen / 12 nachten

  Ontdek: Groenland, NOORDPOOL

  Volgend vertrek:

  18/08/2023

  • Beschikbare vertrekken:
  • 2023 : Augustus

  Reis aan boord van:

  World Explorer

  World Explorer

  Vanaf

  7790 €

De Ilulissat ijsfjord

Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.