Het unieke landschap van de Wachau

Het Wachaudal, een magische vallei

In deze Oostenrijkse vallei, zo’n 80 km ten westen van Wenen, meandert de Donau door een groene kloof. Bewonder van Melk tot Krems via Dürnstein, over een traject van ongeveer 30 kilometer, de landschappen met terrasvormige wijngaarden, steile hellingen, bossen, boomgaarden en historische monumenten op rotspunten. Het Wachaudal werd in 2000 door de Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen vanwege diens architectonische en agrarische rijkdommen. De heuvels met zijn weelderige wijngaarden, de historische plekjes en véél zon: Wachau is zonder twijfel een van de mooiste valleien van Europa en een genot voor al uw zintuigen.

Het natuurlijke landschap van de Wachau

Tussen Melk en Krems stroomt de Donau door de Boheemse bergen. Dit landschap van rivierdalen en heuvels vormt het Wachaudal. Het hoogste punt is niet hoger dan 1.000 m. De regio is dunbevolkt; de dorpen tellen nooit meer dan 2000 inwoners. De natuur overheerst hier, waardoor de Wachau een van de mooiste dalen aan de Donau en de meest toeristische streek van Oostenrijk is. Het milde klimaat en het zonnige weer in de vallei zijn bevorderlijk voor de teelt van druiven en fruitbomen. Die liggen aan de basis van het karakteristieke landschap van weelderige wijn- en boomgaarden. De herfst is bijzonder mooi in de Wachau, zeker als de zon de gloeiende wijnranken van een zachte gouden rand voorziet.

De wijnstreek Wachau

De wijnbouw in het Wachaudal is beslist geen nieuwigheid van de laatste decennia. De Kelten, en later ook de Romeinen, plantten hier de eerste wijnstokken. Maar het was pas in de Middeleeuwen dat de wijnen van de Wachau hun reputatie verwierven en een bloeiende handel werden dankzij de handelsroute op de Donau. De monniken waren de specialisten terzake en lieten kelders bouwen in hun kloosters, zoals in Melk.

Het geheim van deze delicate wijnen? Het microklimaat, concreet de zonovergoten hellingen en bodems van graniet en schist. Zij vormen de terroir die bijzonder gunstig is voor zeer minerale witte druivenrassen. Riesling en Grüner Veltliner zijn emblematisch voor de regio. De steile terrasvormige wijngaarden laten geen mechanisatie toe, dus wordt de oogst met de hand gedaan. Deze nauwgezette arbeid draagt bij tot de kwaliteit van de vermaarde Wachau-wijnen.

Abrikozen: het oranje goud van de Wachau

De abrikoos uit Wachau is wellicht minder bekend, maar het fruit is zo uitzonderlijk dat het sinds 1996 een BOB (beschermende oorsprongsbenaming) heeft. Deze mollige, zoete en sappige vruchten hebben een karakteristiek aroma. In deze regio kunt u ongelimiteerd genieten van abrikozensap, jam, chutney, chocolade, brandewijn, likeur en vele andere producten op basis van abrikozen of verwerkt met het fruit in kwestie. In het voorjaar, wanneer de bomen bloeien, verandert de Wachau in een golvende zee van witte bloemen.

De Wachau, een vallei vol cultuur

Middeleeuwse vestingruïnes, perfect bewaarde barokke en middeleeuwse dorpen, abdijen, enzovoorts. Het Wachaudal telt meer dan 5.000 historische monumenten, waarvan de bekendste de benedictijnenabdijen van Melk en Göttweig, kasteel Dürnstein en vesting Aggstein zijn.

Het Wachaudal is al sinds het paleolithicum bewoond en bevat belangrijke archeologische vindplaatsen uit het steentijdperk. In deze regio werden twee belangrijke werken ontdekt: de Venus van Galgenberg, de eerste stenen voorstelling van een mens, en de Venus van Willendorf, het best bewaarde kalkstenen beeldje uit het paleolithicum.

 

Fotocredits © Chris De Wit © Tomas Marek © Auergraphics © Sorin Colac © Sergey Fedoskin © Robert Zehetmayer

Abdij van Melk

De benedictijnenabdij van Melk, die uitkijkt over de Donau en emblematisch is voor de Wachau, is een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur uit de periode van de contrareformatie. Aan het begin van de 18e eeuw kreeg het monument het uiterlijk dat we vandaag kennen.

Abdij van Melk in het Wachaudal

Dürnstein

Het is een van de bekendste dorpen in de Wachau. Het historische centrum is opgetrokken rond de barokke abdij met zijn charmante blauwe klokkentoren. Op de top van de rotsachtige uitloper staan de ruïnes van een kasteel uit het midden van de 12de eeuw. Hier zou de Engelse koning Richard Leeuwenhart in 1192 gevangen hebben gezeten.

Dürnstein in het Wachaudal

Abdij van Göttweig

Deze indrukwekkende benedictijnenabdij, gesticht in 1083, werd na een brand in 1718 in barokstijl heropgebouwd.

Abdij Göttweig in het Wachaudal

Aggstein, de ‘verschrikkelijke’ burgruïne

Het prachtige fort van Aggstein is gebouwd op een rotspunt. Door zijn ideale ligging op de rechteroever van de Donau kon men van hieruit de scheepvaart perfect in de gaten houden. De plek werd uitgebuit door meerdere bloeddorstige heerschappen die met harde hand de schepen gijzelden en losgeld eisten. Het kasteel werd door de Ottomanen platgebrand en werd vervolgens tot in de 20ste eeuw verwaarloosd.

Aggstein in het Wachaudal

Is deze cruise iets voor u?

 • Cruise op de Donau : de IJzeren Poort, Boedapest, Wenen
  Cruise op de Donau : de IJzeren Poort, Boedapest, Wenen
  Europa

  Culturele Routes

  Cruise op de Donau : de IJzeren Poort, Boedapest, Wenen
  • Vluchten inbegrepen
  • 12 dagen / 11 nachten

  Ontdek: Donau, DONAU

  Volgend vertrek:

  16/06/2023

  • Beschikbare vertrekken:
  • 2023 : Juni, September, Oktober
  • 2024 : April, Mei, Juli, Oktober

  Reis aan boord van:

  M/S Amadeus Silver II

  M/S Amadeus Silver II

  Vanaf

  2995 €

 • Cruise op de Donau : Wenen, Boedapest en de IJzeren Poort
  Cruise op de Donau : Wenen, Boedapest en de IJzeren Poort
  Europa

  Culturele Routes

  Cruise op de Donau : Wenen, Boedapest en de IJzeren Poort
  • Vluchten inbegrepen
  • 12 dagen / 11 nachten

  Ontdek: Donau, DONAU

  Volgend vertrek:

  19/07/2023

  • Beschikbare vertrekken:
  • 2023 : Juli
  • 2024 : Juni, Augustus

  Reis aan boord van:

  M/S Amadeus Silver II

  M/S Amadeus Silver II

  Vanaf

  3290 €

De Wachauvallei

Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.